Warning: Use of undefined constant ile_uczestnikow - assumed 'ile_uczestnikow' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /dietetykadlalekarza/functions/rejestracja.php on line 14

Warning: Use of undefined constant nr_akcji - assumed 'nr_akcji' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /dietetykadlalekarza/index.php on line 11
Certyfikowana Roczna Akademia Dietetyka

Certyfikowana Roczna
Akademia Dietetyki Klinicznej

dla lekarzy medycynyTM

  Termin: 24 września 2016 – 8 lipca 2017  



Organizator:

Patronat:

 

 

 



Dlaczego powinni Państwo wziąć udział w kursie w ramach

Certyfikowanej Akademii Dietetyki Klinicznej dla lekarzy medycyny?

Roczny kurs prowadzony przez uznane autorytety w różnych dziedzinach medycyny jest gwarantem otrzymania wysokiej jakości merytorycznej oraz kompleksowej, sprawdzonej wiedzy

Każdy uczestnik otrzyma dostęp do nagrań wideo ze szkoleń, które będzie mógł odtworzyć w dowolnym, dogodnym dla siebie momencie

Zdobyte wiadomości umożliwią Państwu wprowadzanie unikalnych lecz potwierdzonych klinicznie praktyk, dzięki czemu będą Państwo jeszcze bardziej efektywnie i kompleksowo leczyć pacjentów

Specjalna Certyfikowana Akademia Dietetyki Klinicznej

dla lekarzy medycyny!

  • Każde szkolenie w ramach Certyfikowanej Akademii Dietetyki Klinicznej opieramy o stałą zaawansowaną formułę! Każdy moduł jest realizowany w oparciu o holistyczne podejście w leczeniu pacjentów, którzy coraz częściej oczekują od lekarza przekazania kompleksowych zaleceń w leczonej jednostce chorobowej. Podczas każdego modułu przedstawiamy:
    1. Aktualne wyniki badań naukowych
    2. Schematy postępowania dotyczące włączania do terapii zaleceń dietetycznych
    3. Przypadki kliniczne pacjentów, u których połączenie terapii dietetycznej z farmakoterapią przyniosło spektakularne efekty
  • CASE STUDY. Specjalnie dla Państwa nasi prelegenci omawiają przypadki pacjentów ze swojej własnej praktyki lekarskiej

 

0
lat doświadczenia szkoleniowego

wybitnych prelegentów
0
paneli tematycznych
100%
merytoryki

Co zyskają Państwo, przystępując do kursu w ramach

Certyfikowanej Akademii Dietetyki Klinicznej dla lekarzy medycyny?

  • Wykorzystają Państwo nowe, lecz sprawdzone praktyki, które z powodzeniem stosowane są przez specjalistów w Polsce i na świecie, którzy leczą swoich pacjentów w oparciu o podejście holistyczne
  • Uzupełnią Państwo nie tylko wiedzę, ale i umiejętności, co pozwoli Państwu na kompleksowe podejście w leczeniu chorób cywilizacyjnych i autoimmunologicznych, a do swojej praktyki zawodowej wprowadzą Państwo terapie, które znacząco podniosą skuteczność kuracji
  • Poznają Państwo wyłącznie rzeczywiste rozwiązania - pokazujemy, jak w praktyce lekarskiej wykorzystywać teoretyczne zalecenia dotyczące zagadnień żywieniowych
  • Nauczą się Państwo samodzielnie - na przykładach - układać diety eliminacyjne, eliminacyjno-rotacyjne w trudnych jednostkach chorobowych
  • Będą Państwo pracować na konkretnych przypadkach klinicznych, z którymi spotykali się eksperci w swoim gabinecie

CERTYFIKOWANA AKADEMIA DIETETYKI KLINICZNEJ DLA LEKARZY MEDYCYNY

to:

Cykliczny program szkoleniowy dla lekarzy, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w zakresie holistycznego, interdyscyplinarnego podejścia do pacjentów. W ramach Certyfikowanej Akademii Dietetyki Klinicznej mogą Państwo wziąć udział w praktycznym, rocznym kursie, a dzięki szkoleniom z uznanymi specjalistami wykorzystującymi zalecenia dietetyczne w praktyce lekarskiej dowiedzą się Państwo, jak prawidłowo do leczenia farmakologicznego włączyć terapię dietetyczną, zobaczą Państwo na przykładach, jakie praktyki przynoszą najlepsze efekty oraz jak dobierać jadłospis dla różnych pacjentów.

Szczegółowy program kursu:

Certyfikowana Akademia Dietetyki Kliniecznej

I
Alergie i nietolerancje pokarmowe - zdrowe jelito
  1. Szkolenie online - 24 września 2016
    • Jelito a alergia i nietolerancja pokarmowa – jakie zależności zachodzą między ich występowaniem a obniżeniem liczby bakterii jelitowych? Przegląd badań naukowych
    • Nasilone objawy alergii pokarmowej typu III jako efekt zwiększonej „przepuszczalności” jelit i zmiany mikrobioty – jak za pomocą diety skutecznie ograniczyć wzrost ilości przeciwciał IgG przeciw określonym składnikom pokarmowym?
    • Od nietolerancji pokarmowej przez nieprawidłowości immunologiczne po chorobę immunologiczną – w jaki sposób lektyny, toksyny i dysbioza wpływają na podwyższony poziom zonuliny i przesiąkliwość jelitową oraz jak dbać o florę jelitową?
    • Nietolerancja pokarmowa a nieswoiste zapalne choroby przewodu pokarmowego – jak praktycznie stwierdzić zaburzenia wchłaniania konkretnych składników pokarmowych i na co bezwzględnie zwrócić uwagę u pacjentów?
    • Kiedy interakcja alergenu wziewnego i pokarmowego powoduje u pacjenta krzyżową alergię pokarmową i jakie interakcje są najczęściej spotykane? Przykład tabeli alergii krzyżowych do wykorzystania przez lekarza i pacjenta
    • Diety: eliminacyjna, eliminacyjno-rotacyjna. Jak je wprowadzać, jakim pacjentom zalecać wybraną dietę i w jaki sposób dobierać produkty w przekazywanych zaleceniach, aby trwale wyeliminować niekorzystne oddziaływanie alergenu na organizm i ewentualnie nie dopuścić do powstania marszu alergicznego?
II
Dietetyka kliniczna - najnowsze doniesienia na temat chorób cywilizacyjnych i autoimmunologicznych
  1. Szkolenie online - 19 listopada 2016
    • Efektywna zaawansowana diagnostyka laboratoryjna - jak interpretować zaawansowane wyniki badań i analizować grupy wskaźników, gdy nie są one oczywiste, oscylują wokół normy lub gdy występują znaczne odchylenia od wartości prawidłowych, a pacjent nadal źle się czuje?
    • Błędne koło chorób cywilizacyjnych – w jaki sposób tworzą się współzależności między chorobami XXI wieku i jak odpowiednio włączyć do terapii zalecenia dietetyczne, aby uniknąć ryzyka wystąpienia powikłań?
    • Jak terapię dietetyczną zalecać u pacjenta onkologicznego, żeby nie dopuścić do rozwoju niedożywienia białkowo-energetycznego, uwzględnić szereg skutków ubocznych i zwiększyć szanse przeżycia pacjenta? Przedstawiamy zalecenia światowych ekspertów dotyczące jakości żywności i jej wpływu na patogenezę chorób nowotworowych oraz nowe zalecenia WHO odnośnie żywienia w profilaktyce raka
    • Omawiamy wyniki badań epidemiologicznych i doświadczalnych dotyczących wspomagania leczenia dietą takich schorzeń, jak nieswoiste zapalenia jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), Hashimoto, refluks
    • Jak „działać” dietą u pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi, żeby uszczelnić jelito i naprawić mikroflorę (złagodzić stan zapalny) bez uszkadzania jej NLPZ-ami?
    • Tradycyjne kontra kontrowersyjne diety wspomagające dietoterapię kliniczną. Jakim pacjentom mogą być zalecane? Na przykładzie AIP, FODMAP, diety bezglutenowej
III
Jak układać skuteczne indywidualne plany żywieniowe w trudnych jednostkach chorobowych? - warsztat praktyczny
  1. Szkolenie online - 21 stycznia 2017
    • Tylko u nas na przykładach konkretnych przypadków klinicznych z praktyki gabinetów lekarskich pokazujemy, jak w praktyce zaplanowanym żywieniem wspomagać leczenie najtrudniejszych jednostek chorobowych!
    • Jak dietą wspomagać leczenie pacjenta z niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy, aby skutecznie uzupełnić leczenie farmakologiczne, ale również zadbać o dobre samopoczucie pacjenta? Pokażemy, w jaki sposób stosowanie zaleconej diety może wpływać na przyjmowane dawki leków
    • Przykład planu dietetycznego dla pacjenta borykającego się z chorobą autoimmunologiczną - jakie efekty osiągnął podopieczny dzięki regeneracji śluzówki jelita i wykluczeniu produktów pobudzających system immunologiczny do ataku?
    • W jaki sposób za pomocą diety wspomagać pracę układu trawiennego w chorobach układu pokarmowego?
    • Jak efektywnie wprowadzić dietoterapię w leczeniu chorób metabolicznych? -– na przykładzie konkretnego pacjenta pokażemy, jak skutecznie wzbogacić kurację o dietoterapię w przypadku zespołu metabolicznego
IV
ŻYWIENIE DZIECI – nadwaga, choroby, podnoszenie odporności dziecka
  1. Szkolenie online - 18 marca 2017
    • W jaki sposób stosowanie antybiotyków w 3 pierwszych latach życia dziecka wpływa na zmianę składu mikrobioty, a w rezultacie na nieprawidłową aktywację układu immunologicznego i rozwój przewlekłych chorób cywilizacyjnych
    • Jak i na jakim etapie życia bezpiecznie wprowadzać probiotyki i prebiotyki w diecie dzieci – czym się kierować wybierając szczepy bakteryjne i które z nich są zalecane w poszczególnych jednostkach chorobowych, zwłaszcza w częstych w wieku dziecięcym infekcjach górnych dróg oddechowych
    • Żywy układ odpornościowy – jakie zalecenia dietetyczne przekazywać rodzicom, którzy chcą wzmacniać dziecięcą odporność „chorowitych” małych pacjentów?
    • Dziecko z niedowagą lub nadwagą w gabinecie lekarskim – jak za pomocą siatek centylowych określić chronologię nieprawidłowości w przyroście masy ciała i w jaki sposób dokonać analizy diety w oparciu o tabele wartości odżywczych, aby zachęcić dziecko do zmiany nawyków żywieniowych?
    • Czy w okresie dojrzewania należy stosować u otyłych pacjentów terapię odchudzającą? – obiektywna analiza i studium przypadku
    • Specjalnie dla uczestników kursu przeanalizujemy badania dotyczące najnowszych doniesień na temat wspomagania dietą kompleksowego leczenia chorób w okresie dziecięcym – m.in. hipercholesterolemia, dyslipidemia
V
FAKTYCZNY WPŁYW ŻYWNOŚCI NA ZDROWIE wg najnowszych badań naukowych
  1. Szkolenie online - 20 maja 2017
    • Pokażemy, na co uczulać pacjentów, u których stosowana dieta jest nieodłącznym elementem kompleksowego leczenia!
    • Niewłaściwe połączenia zdrowych produktów – jak je ze sobą łączyć, aby zapewnić maksimum wchłanialności wszystkich składników odżywczych, np. produkty pełnoziarniste z produktami białkowymi pełnymi biodostępnego żelaza
    • Słodki smak choroby - jak na mózg i organizm wpływa fruktoza oraz syrop glukozowo-fruktozowy? Przegląd badań naukowych i powikłań spowodowanych ich nadmiernym spożyciem (choroby metaboliczne, insulinooporność, wzrost produkcji kwasu moczowego, absorpcji sodu i inne!)
    • Wpływ mleka na rozwój chorób cywilizacyjnych – w jaki sposób nadmiar białka zwierzęcego obciąża i zakwasza organizm oraz jak wpływa na niego kazeina?
    • Czy woda butelkowana jest naprawdę zdrowa i czysta? – bisfenole i BPA free oraz wnioski naukowców
    • Przegląd niebezpiecznych składników zdrowej żywności – dodatki, zanieczyszczenia i specyficzne właściwości produktów, o których Twój pacjent nie zdaje sobie sobie sprawy
VI
INTERAKCJE LEKÓW Z ŻYWNOŚCIĄ – jak unikać niepożądanych skutków ubocznych?
  1. Szkolenie online - 8 lipca 2017
    • Z jakimi lekami pacjenci na dietach białkowych nie powinni spożywać równocześnie produktów mlecznych?
    • Na co zwrócić uwagę przepisując leki pacjentom, którzy sygnalizują stosowanie diet wysokotłuszczowych, głodówek oraz diet redukujących ilość tkanki tłuszczowej?
    • Interakcje prowadzące do wzrostu lub obniżenia poziomu potasu we krwi – jakie zalecenia dotyczące stosowania suplementów diety zawierających potas przekazywać pacjentom, aby nie doprowadzić do groźnych dla zdrowia skutków?
    • Przegląd badań naukowych dotyczących interakcji żywności z kwasem acetylosalicylowym, paracetamolem, a także zwiększonej podaży witamin E i K z lekami przeciwzakrzepowymi i przeciwagregacyjnymi
    • Jakie grupy leków mogą prowadzić do względnego niedoboru witamin i składników mineralnych i w jaki sposób je bilansować, aby utrzymać dobre samopoczucie pacjenta?
VII
Egzamin

Dbamy o to, aby Państwa certyfikat miał wysoką wartość dla Państwa i pacjentów, dlatego kurs kończy się testem egzaminacyjnym w formie online.

Warto wziąć udział

jeżeli:

PRELEGENCI

Kurs poprowadzą

Dr hab. Prof. U.M.Grzegorz Dworacki,

Kierownik Katedry Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, specjalista immunologii klinicznej i patomorfologii. Absolwent Akademii Medycznej w Poznaniu 1989, VIII-go Liceum Ogólnokształcącego w Poznaniu - 1982, stypendysta Pittsburgh Cancer Institute (1999-2001), Pittsburgh, PA. Zainteresowania naukowe: autorstwo i współautorstwo ponad 140 publikacji z zakresu immunologii mikrośrodowiska nowotworów i immunologii klinicznej.
Dr hab. Joanna Karolkiewicz, prof. AWF

Pracownik Katedry Fizjologii, Biochemii i Higieny Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Aktywnie uczestniczy w projektach badawczych poświęconych fizjologii i biochemii w powiązaniu z wysiłkiem fizycznym. Aktywnie nagradzana za osiągnięcia naukowe w obszarach dotyczących dietoterapii chorób cywilizacyjnych oraz aktywności fizycznej.
Dr n. med. Angelika Kargulewicz

Pracownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo dietetyczne oraz realizuje warsztaty kulinarne i wykłady o tematyce żywieniowej dla różnych grup populacyjnych.
Dr n. med. Mirosława Gałęcka

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu oraz specjalista chorób wewnętrznych. W roku 1995 uzyskała tytuł Doktora nauk medycznych na Freie Universtät w Berlinie, gdzie pracowała m.in. w Klinice Uniwersyteckiej im. B. Franklina na oddziale chorób wewnętrznych i kardiologii. Jest pionierką diagnostyki mikroflory jelitowej oraz alergii IgG-zależnej (opóźnionej) w Polsce. Od 2006 roku prowadzi w Poznaniu Instytut Mikroekologii oferujący kompleksową diagnostykę przewlekłych dolegliwości, u podstaw których leży dysbioza jelitowa oraz przewlekły stan zapalny.
Mgr Katarzyna Drews

Absolwentka studiów magisterskich i licencjackich na UM w Poznaniu na kierunku dietetyka. Absolwentka podyplomowych studiów Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. Ukończyła kurs Leczenia Żywieniowego Dla Członków Zespołów Żywieniowych (Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego). Przez półtora roku pracowała jako konsultant ds. żywienia klinicznego. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami borykającymi się z nadwagą i otyłością oraz chorobami metabolicznymi, a także sportowcami i osobami ze zwiększoną aktywność fizyczną. Specjalistka w układaniu diety eliminacyjnej i eliminacyjno - rotacyjnej.
Mgr Zuzanna Baraniak

Absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na kierunku dietetyka. Ukończyła kursy: Dietetyka Sportowa, Gut Check: Exploring Your Microbiome University of Colorado Boulder & University of Colorado System, Diabetes - a Global Challenge University of Copenhagen. Uczestniczka, zarówno jako słuchacz i prelegent wielu konferencji związanych z tematami mikroflory jelit, alergii, diety, np. Mikrobiota 2015, FENS Berlin, Renes In Dietetics, Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Na co dzień pracuje z pacjentami i zajmuje się układaniem diety eliminacyjno - rotacyjnej.
Mgr Anna Bartnicka

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku analityka medyczna. Obecnie w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Zakażeń Noworodka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Do jej głównych zainteresowań należy mikroflora jelitowa i jej znaczenie w zdrowiu i chorobie oraz nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna (alergia opóźniona; utajona). W Instytucie Mikroekologii pracuje od 6 lat, posiada wieloletnie doświadczenie w aspekcie zaburzeń mikroflory, zespołu jelita przesiękliwego i alergii opóźnionej. Wykładowca warsztatów i konferencji medycznych.

Harmonogram kursu w ramach

Akademii Dietetyki Klinicznej:

6
warsztatów online prowadzonych przez lekarzy – ekspertów holistycznego leczenia
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe – zdrowe jelito
  • Dietetyka kliniczna – najnowsze doniesienia na temat chorób autoimmunologicznych i cywilizacyjnych
  • Jak układać skuteczne indywidualne plany żywieniowe w trudnych jednostkach chorobowych? – warsztat praktyczny
  • Faktyczny wpływ żywności na zdrowie wg najnowszych badań naukowych
  • Żywienie dzieci
  • Interakcje lekowe
1
zestaw profesjonalnych materiałów szkoleniowych - opracowane odpowiedzi na pytania zadane w bieżącej edycji Certyfikowanej Akademii Dietetyki Klinicznej
  • Prezentacje prelegentów
  • Rozszerzony czas trwania wszystkich webinariów do 3 h zegarowych
  • Egzamin dyplomowy w formie online
  • Certyfikat ukończenia kursu w ramach Certyfikowanej Akademii Dietetyki Klinicznej

Koszt uczestnictwa

w Akademii

Koszt udziału 1 osoby w kursie wynosi 250 zł netto za każdy moduł (łącznie 1500 zł netto za rok kursu). Jeśli udział w szkoleniu jest w 70% finansowany ze środków publicznych, to uczestnik jest zwolniony z VAT. Płatność na podstawie faktur wystawianych po każdym module, średnio co 2 miesiące.

Koszt obejmuje:

  • 6 szkoleń online,
  • profesjonalne materiały szkoleniowe
  • Certyfikat
  • Opiekę ekspertów przez cały okres trwania kursu

Warning: include(/parts/rejestracja.php): failed to open stream: No such file or directory in /dietetykadlalekarza/index.php on line 857

Warning: include(/parts/rejestracja.php): failed to open stream: No such file or directory in /dietetykadlalekarza/index.php on line 857

Warning: include(): Failed opening '/parts/rejestracja.php' for inclusion (include_path='.:/:/usr/local/php72/lib/pear') in /dietetykadlalekarza/index.php on line 857


Zgłoszenie udziału jest jednoznaczne z akceptacją Ogólnych warunków świadczenia usług szkoleniowych oraz akceptacją Warunków uczestnictwa w rocznym programie szkoleniowym - Akademia Wiedzy

WARUNKI UCZESTNICTWA W ROCZNYM PROGRAMIE SZKOLENIOWYM - AKADEMIA WIEDZY:

  1. Akademia trwa 12 miesięcy i obejmuje 6 modułów.
  2. Akademia obejmuje:
    • uczestnictwo w szkoleniach online wraz z możliwością ich wielokrotnego odtwarzania,
    • konsultacje prowadzących szkolenia online podczas trwania Akademii,
    • pełne materiały szkoleniowe,
    • opiekę ekspertów podczas całej Akademii,
    • certyfikat uczestnictwa w Akademii.
  3. Warunkiem zawarcia z Organizatorem umowy o świadczenie usługi szkoleniowej - uczestnictwa w Akademii - jest przesłanie do Organizatora wypełnionego formularza zgłoszenia.
  4. Zawarcie wiążącej umowy o świadczenie usługi szkoleniowej następuje w momencie dokonania przez Organizatora potwierdzenia uczestnictwa w Akademii.
  5. Potwierdzenie uczestnictwa w Akademii następuje poprzez wysłanie przez Organizatora e-maila na adres podany w formularzu zgłoszenia.
  6. Każdorazowo, z odpowiednim wyprzedzeniem, Uczestnik zostanie powiadomiony o planowanej dacie kolejnego modułu. W przypadku, gdy Uczestnik nie będzie mógł uczestniczyć w szkoleniu online, otrzyma dostęp online do nagrania ze szkolenia.
  7. Po zakończeniu każdego z modułów Organizator wystawi i prześle Zamawiającemu fakturę VAT. Wpłat należy dokonać na rachunek bankowy wskazany na fakturze. Termin płatności faktury wynosi 10 dni.
  8. Złożenie pisemnej rezygnacji z udziału w Akademii nie później niż 14 dni przed terminem rozpoczęcia Akademii nie pociąga za sobą żadnych obciążeń finansowych.
  9. W przypadku niezłożenia rezygnacji z udziału w Akademii przez Zamawiającego w regulaminowym terminie, Organizator zastrzega sobie prawo obciążenia Zamawiającego pełnymi kosztami Akademii.
  10. W przypadku braku udziału w Akademii lub przerwania Akademii w trakcie jej trwania, jednak po zawarciu ważnej umowy o świadczenie usługi szkoleniowej, Uczestnik nie jest zwolniony z uiszczenia pełnej opłaty za Akademię.
  11. W przypadku braku możliwości udziału w Akademii z przyczyn niezależnych od Uczestnika, Organizator dopuszcza możliwość udziału w Akademii innego Uczestnika wskazanego przez Zamawiającego. Wskazanie przez Zamawiającego innego Uczestnika Akademii wymaga formy pisemnej (list, fax, e-mail).
  12. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie Akademii.

KONTAKT

Z ORGANIZATOREM

FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. ul. Polska 13, 60-595 Poznań KRS nr 0000037307, Wydział VIII KRS Poznań, NIP 781-15-51-223 REGON 631046924 Kapitał zakładowy 300 000 zł

Joanna Przybylska
joanna.przybylska@forum-media.pl
tel. 61 66 83 141